sábado, 24 de marzo de 2012

ELS HABITANTS DEL JARDÍ (1)


De forma setmanal anirem presentant-vos els diferents habitants del nostre Jardí. Aquestes entrades varen ser escrites al llarg del curs passat (2010-11) i ara us les presentem en aquest blog. Espero que us agradi.
 
PIT-ROIG. JA TENIM EL PRIMER INQUILÍ HIVERNAL AL JARDÍ.

És petit, d’uns 14 cm de grandària, rodanxó i de cull curt, d’uns 18 grams de pes. La seva capa és verda oliva i el seu pit i cara taronja vorejat d’un gris cendra que li fa molta patxoca. És un pit-roig, Erithacus rubecula, el nom de tots els de la seva espècie, però ell encara no té nom propi. Sembla un mascle jove i orgullós que no dubta en posar-se a l’abast de la mirada de qualsevol que sigui cautelós.  

El divendres 15 d’octubre ens va venir a saludar i es va començar a deixar veure pel jardí de l’escola. Sense faltar a la seva cita de celebrar la diada de l’escola va arribar amb molt poc equipatge d’un viatge potser de molts kilòmetres, potser provinent dels estius suaus del nord i centre d’Europa, o dels boscos més humits i temperats de l’interior i nord de Catalunya.

Any rere any ha trobat al nostre jardí un recer i una font d’alimentació en forma de petits insectes i aranyes que troba al terra, així com de cargolets i cucs de terra. Ha trobat també al jardí una dispensa de fruits i baies de tardor que li ofereixen algunes de les plantes que tenim.

És fàcil d’escoltar el seu cant, sobretot a primera hora del matí o quan cau el dia, un cridaner tic-tic-tic tsip-tsip que li serveix per presentar-se als seus congèneres i espantar a aquells que volen ocupar el seu territori. És un ocellet nerviós i molt valent que no dubtarà en mantenir-vos la mirada reflectint noblesa. Molta força en tants pocs grams!!!!

El vols veure? Vols contemplar-lo? Li vols posar nom? Sigues curiós i observa el que t’envolta, et sorprendràs!

No hay comentarios:

Publicar un comentario